top of page

Hoe ontstond er in de 17e eeuw een wereldeconomie?

Wereldeconomie is een economisch systeem van handel tussen werelddelen, waarbij vraag en aanbod over de hele wereld invloed op elkaar hebben. 

 

 

 

Door de handel tussen de werelddelen ontstond in de 17e eeuw een wereldeconomie.

De handel over de hele wereld veranderde het dagelijks leven in Europa. Europeanen in China en Japan maakten kennis met het drinken van thee en in Nederland lieten rijke burgers in huis een speciale theekamer bouwen waar ze thee dronken. Aan het einde van de 17e eeuw drinken ze steeds minder koffie in Europa. In de 18e eeuw werd koffie wel weer bekend. Uit Amerika kwam tabak (gedroogde bladeren). Dit werd gerookt, gesnoven of er werd op gekauwd.

Door de handel werd mode ook beïnvloed. Japanse kimono’s werden populair in Europa en later werden stoffen uit India populair. 

Door de handel werd kennis over de wereld steeds groter. De Amsterdammer Willem Blaeu verzamelde alle informatie en verwerkte die in kaarten en wereldbollen. Hij werd er rijk van, want er waren heel veel mensen die graag alles over de wereld buiten Europa wilde weten en daarom zijn producten  kochten. De zoon van Willem Blaeu bracht in 1662 een hele grote Atlas, atlas Major, op de markt. Dit was een samengestelde wereld atlas dat bestond uit negen boeken met 600 kaarten. Dit boek was een kostbaar voorwerp voor de allerrijksten.

Wereldeconomie

Drinken van thee
Willem Blaeu
Atlas major
bottom of page